top of page

SUŠILNI STROJI

Sušilni stroj je dandanes prisoten skorajda v vsakem gospodinjstvu. Brez njega si težko predstavljamo sušenje perila predvsem v hladnih in zimskih dneh. Izbira sušilnega stroja je pomembna stvar, saj lahko nekvaliteten sušilni stroj uniči obliko, prožnost in mehkobo vašega perila. Vendar brez skrbi moderna tehnologija in kvaliteten sušilec poskrbijo, da se svilena oblačila ne zmečkajo, volnena ne skrčijo, oblačila za šport pa ostanejo še naprej vodoodporna. 

 

1. Samostoječi sušilni stroj ali kombinacija s pralnim strojem?

Prva stvar katero morate razmislite je ali želite samostoječi sušilni stroj ali pa dva v enem, torej pralno-sušilni stroj. Če vam prostorske zmogljivosti to dopuščajo, izberite raje dva samostojna stroja. Postavite ju lahko enega na drugega ali pa enega poleg drugega. Prednost dveh ločenih strojev je, da imajo samostoječi sušilni stroji običajno večjo kapaciteto bobna, nižjo porabo, več programov in so po navadi tudi močnejši. Prednost je tudi, da lahko oprano perilo sušite v sušilnem stroju takoj in perete že nasledi kup perila.

Washing-Drying-Ambi-Wave-Active-WD-woman2-resized.jpg

2. Vrsta sušilnega stroja

Navadni kondenzacijski sušilni stroji

Pri kondenzacijskih sušilcih se vroča para spremeni v vodo s pomočjo vgrajenih grelcev. Ta se nabira v posodo, katero je potrebno po vsakem sušenju izprazniti. Potrebno je odstraniti tudi vlakna, ki se naberejo na filtrih. Nekatere modele lahko priključite na odtok in s tem vam ne bo potrebno skrbeti za praznjenje vode. Torej glavni princip delovanja je dovajanje segretega zraka. Kondenzacijski sušilni stroj lahko postavite kamorkoli želite.

 

Sušilni stroji s toplotno črpalko

Sušilni stroji s toplotno črpalko vam bodo omogočili dolgoročno varčevanje in so energetsko najučinkovitejši sušilni stroji, saj za gretje zraka ne uporablja električnih grelcev, temveč toplotno črpalko. zZradi svoje tehnologije pa lahko v njem posušite tudi bolj občutljivo periloSušilec s toplotno črpalko je dolgoročna naložba, saj se njihova dražja cena poravna z večjimi dolgoročnimi prihranki.

dryer-badge.jpg

3. Velikost sušilnega stroja

Velikost izbire sušilca je odvisna predvsem od velikosti družine oz. od količine perila katerega imate namen sušiti v sušilcu. 

4. Poraba energije

Še pred nekaj leti so bili sušilni stroji veliki porabniki energije. Danes pa so na tržišču moderni sušilci, kjer je energijska poraba zelo majhna. Vendar vseeno je potrebno skrbno premisliti kakšen stroj bomo kupili, saj je lahko stroj prvotno dražji, a boste z njegovim nakupom skozi leta prihranili veliko več, kot če bi se odločili za cenejšega. Lestvica energijske učinkovitosti vsebuje oznake od G (najmanj varčni) pa vse do A (najvarčnejši). Energijski razred se razbere s pomočjo barvne skale in nam pove indeks učinkovitosti.  

bottom of page